Akcija sakupljanja garderobe i pribora za kuhinju Svratištu za decu i mlade Grada Novog Sada

Septembra meseca članovi kluba RC Neoplanta pokrenuli su akciju sakupljanja garderobe i pribora za kuhinju Svratištu za decu i mlade Grada Novog Sada.

Deca i mladi uzrasta do 19 godina koji žive i rade na ulici u Svratištu imaju mogućnost da zadovolje potrebe lične higijene, imaju redovne obroke i dobijaju zdravstvenu pomoć. Mnogima je promenilo život i ono za njih predstavlja novo mesto pod suncem i priliku da žive kao sva ostala deca.

Entuzijasti vaspitači brinu se o oko 500 dece (i jedan manji broj odraslih koji se pokroviteljski postavljaju prema mlađoj deci i prilično pomažu vaspitačima), trude se da im daju utisak topline doma i koliko je moguće pruže podršku u učenju i školovanju. Kroz različite kreativne i edukativne radionice i setove životnih veština pripremaju decu za život koji ih očekuje.

Deci su obezbeđena 3 obroka i dve užine, kupanje, čista odeća. Na kraju dana, svi moraju negde kući, ali se obično ujutru nađu na okupe. U toku pet dana obroke dobijaju iz Centra za socijalni rad, a subotom i nedeljom kuvaju sami.

Svratištu su trenutno preko potrebne pelene za bebe, sredstva za održavanje lične higijene i školski pribor. Adresa Svratišta: Novi Sad, Bulevar Oslobođenja 39. Kontakt telefon: 021 533 232.

decor